Behandeling voor primaire reflexen

Tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren van een kind ontstaan er primaire reflexen. Primaire reflexen zijn bewegingen die door de hersenen worden aangestuurd met als doel om te overleven. Denk aan de zuigreflex, de grijpreflex en de schrikreflex.

Wat zijn de symptomen

Als de baby zich normaal ontwikkelt, zijn de primaire reflexen na de eerste twee levensjaren geïntegreerd in het lichaam. De reflexen worden langzamerhand gecontroleerde bewegingen. Bij sommigen blijven de primaire reflexen aanwezig in het lichaam of worden opnieuw actief. Omdat de primaire reflexen zijn ontwikkeld om te overleven, geeft het lichaam altijd voorrang aan deze ongecontroleerde reflexen. Daardoor ontstaan situaties die een kind of volwassene niet onder controle heeft. Bij kinderen uit zich dit vaak in motoriek, leerproblemen, concentratieproblemen, bedplassen en/of slaapproblemen. Bij volwassenen komt dit vaak terug in hoofdpijn, nekpijn of innerlijke onrust.

Welke primaire reflexen zijn er?

Spinal galant reflex: De spinal galant reflex is een reflex die een baby ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Als het reflex na negen maanden actief blijft resulteert dat in bedplassen, slechte concentratie, friemelig, gevoelig in de onderrug en beweging in de slaap.

Mororeflex: De mororeflex is een reactie van een baby op onverwachte veranderingen. Als het mororeflex actief blijft in het lichaam zijn de zintuigen overgevoelig.

Palmreflex: De palmreflex is de grijpreflex van een baby. Als de palmreflex in het lichaam blijft, heeft de jongere vaak last met schrijven, onvoldoende spierspanning in de mond, maag-darmklachten en vermoeide handen na het schrijven.

Asymmetrische Tonische Nekreflex (ATNR): De ATNR helpt bij de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie van de baby. Kinderen waarbij dit reflex actief blijft hebben vaak dyslexie, schrijf- of rekenproblemen en de motoriek is uit balans.

Tonische Labyrint Reflex (TLR): De TLR zorgt voor de reflex van baby’s tussen hoofd en armen/benen. Als het reflex actief blijft geeft dit spanning in nek en schouders en resulteert dit in kinderen die op hun tenen lopen en/of moeite hebben met het evenwicht (vooral tijdens het klimmen).

Babinskireflex: Ook wel het voetreflex genoemd. Als het Babinskireflex actief blijft veroorzaakt dit schade aan de pyramidebaan, wat resulteert in kinderen die niet van lopen houden of niet recht op hun voeten kunnen staan.

Symmetrische Tonische Nekreflex (STNR): De STNR zorgt ervoor dat baby’s van liggend op de vloer naar de kruippositie kunnen gaan. Als de STNR actief blijft geeft dit moeilijkheden op school zoals concentratieproblemen, motorische en visuele problemen.

Animatie over de mororeflex:

Wat kun je doen?

Blijvende primaire reflexen kunnen bij baby’s, kinderen en volwassenen onder controle worden gebracht door Ciska van der Veer. Van der Veer spoort de actieve primaire reflexen op en biedt een beweegprogramma aan zodat de reflex integreert in het lichaam en de persoon er geen hinder meer van ondervindt. De behandeling duurt doorgaans twee tot zes keer inclusief oefeningen die men thuis kan doen.

Neem contact op met Ciska van der Veer.