Monsters onder het bed

Kinderen zijn bang, willen niet slapen en al helemaal niet dat je weggaat. Herkenbaar? Angst voor monsters, wat kun je daar nu aan doen..

Angst voor monsters

Monsters bestaan niet!?

Wat jonge kinderen zien bestaat. Of het nu gaat om een boek, iets live, tv of iets zien in je hoofd het is allemaal hetzelfde. Kinderen van 3 tot ongeveer 8 jaar kunnen niet onderscheid maken wat echt is of niet. Ze geloven in sprookjes en sinterklaas al vertel je dat ze niet echt zijn. Het heeft dus geen zin om te zeggen dat monsters niet bestaan of niet echt zijn. Voor kinderen bestaan ze wel degelijk en in het donker kunnen monsters overal zijn. We kunnen kinderen helpen met gedachten, emotie en actie.

Verander kleur, ogen en kleding..

Kom erachter hoe de monsters eruit zien die je kind ziet. Kinderen kunnen dit tekenen of vertellen. Wat kinderen het eerst vertellen is meestal het gene waar ze bang voor zijn. Monsters zijn groot, donker en hebben enge ogen of scherpe tanden. Stel je voor dat het monster  een paars rokje aankrijgt en een brilletje of slippers. Je maakt het monster minder eng. Kinderen hebben invloed met hun gedachten op wat ze zien in hun hoofd.

Beïnvloed de emotie

Kinderen zijn bang van monsters en van dromen. Die angst bestaat al voordat kinderen gaan slapen. Je wilt een gevoel van veiligheid creëren. Dit kan een knuffel zijn, een lampje, een bedritueel of slapen met ouder of broertjes/zusjes. Geuren beïnvloeden ook je emotie en de sfeer. Een shirt wat naar jou ruikt kan een kind een veilig gevoel geven. Een spray van essentiële olie kan een fijne sfeer geven in de slaapkamer. Het mooist is natuurlijk een geur op maat. Sinaasappel geeft een blij gevoel, lavendel ontspant en roos is liefdevol.

Verban de monsters

Als je geen monsters in je kamer wilt zullen zij weg moeten gaan. Je kunt de monsters ergens naar toe sturen bijvoorbeeld naar de garage, de kerk of naar de maan. Laat een kind zelf bepalen wat voor hem goed voelt. Je kunt een kind een zaklampje geven in bed, wanneer je op een monster schijnt zijn ze weg, want monsters houden niet van licht. Een verstuiver met monsterspray (water met een positief geurtje) jaagt ze ook weg.

Help

Wanneer een kind geesten ziet die niet weggaan of nachtmerries heeft die paniek veroorzaken schakel dan hulp in. Neem je kind serieus en kijk naar het onderbewuste wat speelt. Je kunt terecht bij Kinderkinesiologie zodat de nachtrust en een blije kind weer terugkomt.