Welke kinderen helpen we?

Alle kinderen waarvan de ontwikkeling tijdelijk niet lekker verloopt door problemen, lichamelijke klachten of omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan angsten, buikpijn en leermethoden of gepest worden. Dit uit zich vervolgens in gedrag dat de opvoeding, het leren en gelukkig zijn in de weg staan. Hoe helpt kinderkinesiologie je nu precies lees je hier.

Belevingswereld van kinderen

Als kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving zijn en zij worden uitgedaagd en geprikkeld op een manier die bij ze past ontwikkelt een kind vanzelf. Het kind wordt zelfverzekerd en een gelukkige volwassene. De wereld om je heen is echter niet altijd veilig en je wordt niet altijd uitgedaagd of juist overprikkeld. Gelukkig zijn we flexibel en passen we ons aan maar als dit te veel en te lang gebeurt kunnen er klachten ontstaan op lichamelijk gebied , problemen in gedrag of op leergebied. Kinderen zijn afhankelijk van ouders en verzorgers, zonder hen kunnen ze niet overleven.

Kinderen passen zich aan om de zorg en liefde te ontvangen die ze nodig hebben. Als je veilig bent kun je je ouders uitdagen en boos maken, het komt weer goed. Echter als het niet goed voelt zorg je ervoor dat je anders wordt en je niemand boos maakt. Je kunt niet laten zien wie je werkelijk bent als je je niet veilig voelt.

Belevingswereld van ouders/verzorgers

Ouders en andere opvoeders ervaren pas een probleem als het geuit wordt door kinderen. Wat er vooraf aan gedrag, leerprobleem of lichamelijke klacht gebeurt is niet zichtbaar. Soms voel je dat er iets niet klopt maar kun je er je vinger niet op leggen. En kinderen kunnen vaak niet verwoorden waar iets vandaan komt. We kijken naar de problematiek en niet altijd naar de oorzaak, maar willen wel een verklaring.

Als een kind huilt omdat hij valt of moe is prima. Maar huilt een kind en je weet niet waarom, ja dan is het ineens niet meer prima.
Gaan ouders scheiden en reageren kinderen daarop met agressie en verdriet snappen wij dat. Laten kinderen dit gedrag pas een jaar later zien kunnen we het niet meer koppelen aan de scheiding en wordt het gedrag lastig. We zijn allemaal anders en dat is voor de norm oke. Totdat je kind niet meer past binnen de kaders van onze maatschappij geeft” anders zijn” een probleem. Denk aan kinderen die langzaam of juist te snel ontwikkelen, kinderen met specifieke voeding of kinderen die een andere lesmethode wensen dan er op school wordt aangeboden. Als ouders kijken we door onze eigen bril, vanuit je overtuigingen en eigen opvoeding en we willen alles maar begrijpen en weten met ons hoofd. We gaan dan voorbij aan de boodschappen van ons lichaam en onze gevoelens.