Bedplassen en nu?

Wat vervelend voor kinderen als je plast in je bed en je er geen controle over hebt. Ook voor ouders is dit niet leuk, hoe ga je er nu mee om en wat kun je eraan doen? Plaswekkers, luiers wel of niet, boos worden/beloonsysteem, logeren, er speelt van alles. Je probeert en doet wat je kunt. Het werkt allemaal niet en de frustraties lopen op. Dan naar de dokter om uit te sluiten dat er iets lichamelijk mis is. En nu..?

Bedplassen en nu?

Reflexen en lichaamsbewust zijn

Primaire reflexen zijn geautomatiseerde bewegingen die baby’s helpen met ontwikkelen en zij hebben invloed op zindelijk worden. Wanneer de reflexen nog aanwezig zijn door een moeilijke bevalling, trauma of te weinig beweging in de eerste levensjaren kan dit heel goed de oorzaak zijn van bedplassen. Door beweging en behandeling kan bedplassen verleden tijd worden. Ga op zoek naar een behandelaar voor primaire reflexen.

Bewustwording van je lijf is belangrijk om te voelen wanneer je moet plassen en daar naar te luisteren. Er moet een seintje komen van je blaas dat je moet plassen en hier dan wakker van worden of je plas kunnen inhouden.

Uitleg

Het is belangrijk kinderen uit te leggen hoe het lichaam werkt in deze situatie. Dit helpt bij de bewustwording en je past dit natuurlijk aan bij de leeftijd en wat een kind kan begrijpen. Dit is vaak meer dan je denkt.  Je drinkt water omdat je lijf dit nodig heeft. Het water wat je niet nodig hebt en water die heeft schoongemaakt gaat naar je blaas, als deze blaas vol is voel je dat en ga je plassen. Soms moet je meteen en soms kan het nog even wachten. Waar in dit proces gaat het niet goed zodat plas in je bed komt en niet in de wc? Meestal is dit het seintje dat je niet voelt dat je blaas vol zit. Het gevolg is bedplassen, als je het seintje niet voelt of als je er niet wakker van wordt kun je er dus niets aan doen. Dit kan een kind gerust stellen en soms kan het genoeg zijn om het seintje wel te gaan voelen.

Emotionele aspect van plassen

Ons lichaam werkt erg complex, het is niet alleen maar het fysieke plaatje. Denken en voelen beïnvloeden je lijf letterlijk. Ook ervaringen in je verleden liggen bewaard in je lijf en hebben invloed op plassen. Wanneer je last hebt van bedplassen kan het op emotioneel vlak te maken hebben met controle. Wanneer je teveel controle hebt of juist te weinig in je dagelijks leven kan dit gevolgen hebben over de fysieke controle namelijk de spieren die je gebruikt om plas op te houden. In je slaap verwerk je emoties en die emoties stromen en worden losgelaten net als plas.

Oorzaak onduidelijk?

Wil je ontdekken wat de oorzaak is van bedplassen bij jouw kind? Met kinesiologie geeft je lijf aan waar de onbalans is, nog mooier wat hij nodig heeft zodat je ’s nacht je bed droog houdt. Neem contact op bij vragen of plan een gratis online kennismaking in.

Kinderkinesioloog