Extreme boosheid bij jouw kind!
Boosheid is een emotie die we niet graag zien, het brengt nogal wat te weeg. Als we onze kinderen boos zien zijn we geneigd het snel op te lossen. We zeggen rustig maar en bedenken redenen waarom je niet boos hoeft te zijn. Maar waarom, en hoe ga je er dan mee om?
Opkomen voor jezelf
Wanneer je boos bent zorgt deze emotie ervoor dat je opkomt voor jezelf. Er komt een krachtige energie vrij. Iemand gaat namelijk over je grens, iets is oneerlijk of je beschermt je kwetsbare zelf en verdriet. Opkomen voor jezelf is goed en belangrijk, je leert hierdoor je grenzen en je ontdekt wat je waarden en normen zijn. Dit willen we toch voor onze kinderen? Laat kinderen dan boos zijn en help ze op een positieve manier omgaan met boosheid.
Hoe ga je om met boosheid
Wanneer kinderen boos zijn gaan ze schreeuwen en slaan of maken dingen stuk. Dit is ongewenst gedrag en dat willen we niet zien. In plaats van te zeggen wat niet mag wil je kinderen leren hoe om te gaan met boosheid. Slaan in een kussen, stampen met je voeten, schreeuwen in de wind of je kussen, knijpen in stressballen, bijten in een bijtring etc. Ga kijken wat helpt voor jouw kind, je biedt hier een mogelijkheid om de boosheid te voelen en er uiting aan te geven.
Pas als de boosheid voorbij is ga je in gesprek. Wanneer je in de emotie zit kun je niet denken, rustig zijn of een oplossing zien. Dat komt erna. Kinderen vinden het soms moeilijk om woorden te geven aan gevoel en de reden. Dat wil niet zeggen dat het er niet is. Het is mooi als je het kunt laten en gewoon troost te bieden door een knuffel te geven.
Boos als reflex
Wanneer veel frustraties of boosheid opstapelt komt er een grote ontlading. Besef het gene wat zorgt voor de ontploffing is niet alleen waar het over gaat. Soms worden kinderen boos en hebben ze hier geen controle over en geen reden voor. Het kan zijn dat er iets onbewust speelt of er is een primaire reflex actief. Je wordt getriggerd en kan niet anders dan boos reageren. Dit is erg vervelend, je zit in een overlevingsmechanisme die zoveel sterker is dan je wil.
Kinderkinesiologie kan je kind helpen om hier vanaf te komen. Drie behandelingen, oefeningen voor thuis en begeleiding bij de omgang van een boos kind. Wil je meer informatie? neem contact op met Ciska van der Veer, bel met 0633035919 of mail naar info@kinderkinesiologie.nl