Wat kun je doen bij overprikkeling?

Teveel voelen, horen, zien en doen. Een constante stroom aan informatie/ervaring/prikkels komt op je af en je kunt het niet meer aan. Dit voelt heel vervelend en je zit niet lekker in je vel. Het eerste wat mensen doen is rusten en dat is heel goed, immers minder prikkels is minder last. Wat is overprikkeld zijn wat kun je doen bij overprikkeling?

Wat kun je doen bij overprikkeling

Wat is overprikkeld zijn?

Een prikkel is een ervaring die via de zintuigen binnenkomt. Je verwerkt die ervaring vervolgens zoals een geluid of een gevoel. Wanneer er meer prikkels binnenkomen dan je kunt verwerken ben je overprikkeld. Een gezond lichaam kan prikkels filteren, dat houdt in dat je prikkels die je wilt ontvangen binnen laat komen en de prikkels die er niet toe doen buitensluit. Een voorbeeld; je kijkt naar de tv en luistert wat er wordt gezegd, buiten is iemand aan het grasmaaien. Je merkt het geluid op van grasmaaien, vervolgens verdwijnt het naar de achtergrond en hoor je het letterlijk niet meer. Je luistert immers naar de tv.

Overprikkeld zijn geeft een lichaam veel stress en dit uit zich in slecht slapen, snel boos worden, lage concentratie en hoofdpijn of vaak bij kinderen buikpijn. Als het lang duurt worden de klachten erger en weet je niet eens meer dat het komt door overprikkeling. Je wilt dus op zoek gaan van welke prikkels je teveel hebt en hoe je deze prikkels verwerkt zodat je niet meer overprikkeld raakt.

Welke oefeningen kun je doen bij overprikkeling?

  • Wanneer je last hebt van geluiden kun je je oorschelpen masseren. Vouw ze uit en trek rustig het oorlel naar beneden. Herhaal dit meerdere keren per dag en merk het verschil.
  • Zere ogen of hoofdpijn door lezen, masseer de botrand van je schedel achter je oren. Wrijf je handen warm en maak kommetjes over je gesloten ogen.
  • Ga de natuur in, dit werkt helend voor het hele lichaam net als bewegen, dit voert namelijk stress af.
  • Voel je teveel de emoties van de mensen om je heen, maak dan een bubbel om je heen die jouw gevoelens bij je houdt en de emoties van anderen buitensluit.
  • Een douche of ademhaling door je buik helpt voor het moment.

Als er meer nodig is..

Soms weet je niet waarom je zo gevoelig bent en heb je al van alles gedaan. Ergens in het lijf is een onbalans ontstaan en met kinesiologie kun je erachter komen wat die onbalans is. In ons lijf zit informatie opgeslagen en via spiertesten kan een kinesioloog uitvinden waardoor je overprikkeld raakt en wat je nodig hebt om een normale prikkelverwerking te krijgen. Soms moet je bepaalde prikkels wegnemen en soms hestel je het lichaam waardoor je prikkels beter kunnen verwerken.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden wat een kinesioloog kan doen voor jouw kind die overprikkeld is?

Neem dan contact op met Ciska van der Veer en plan gratis een kennismaking in via deze link.