Een kind troosten

Wanneer een kind huilt heeft hij een gevoel. Door te huilen verwerk je de emotie van dat moment en je leert je eigen gevoelens kennen in verschillende situaties. Daardoor ontdek je  wie je bent en  ontwikkel je zelfvertrouwen. Wat doen wij ouders in de meeste gevallen… we vragen gelijk wat is er gebeurt en waarom huil je?

Hoe kun je jouw kind troosten?

Hup, uit het gevoel en verwoorden vanuit je hoofd om de situatie te schetsen. Dan vinden we daar ook nog wat van en zeggen we “stil maar” daar hoef je niet om te huilen. Welke boodschap geven we onze kinderen dan.

Hoe het ook kan

Een kind mag huilen

Als een kind nog kan lopen en huilen en je geen grote verwondingen ziet, kun je nog wel even wachten met vragen. De bezorgdheid is van jezelf als ouder en het gaat nu even om het kind. Een kind wat huilend bij je komt wil veiligheid en liefde voelen om het gevoel te kunnen verwerken. Wanneer het huilen de ruimte heeft gekregen vertelt hij vanzelf wel of geeft aan wat hij nodig heeft. Een kusje of een pleister of hulp om een situatie op te lossen. Soms gewoon even huilen en dan is het klaar. Natuurlijk hoeft het geen uur te duren, je hoort wel aan het huiltje als een kind er in blijft hangen.