Iedereen weet wel of hij links- of rechtshandig is. Het is ook zo dat wij een voorkeurs oor, oog en voet hebben. In stress situaties komt het voorkeurspatroon tevoorschijn. Bij stresssituaties moet je denken aan iets wat nieuw of moeilijk is, bij zorgen of ziekte en een omgeving met veel prikkels.

Wanneer je schrijfhand rechts is wordt het een uitdaging om met links te schrijven. Moet je iets schrijven wat heel moeilijk is en dus stress veroorzaakt, lukt dit helemaal niet met je linker hand.

Ook zie je in een stresssituatie dat de ene hersenhelft meer actief is dan de andere. Je linker hersenhelft stuurt de rechter lichaamsdelen aan. Wat nu als jouw rechter hersenhelft actief is ipv je linker in een stressmoment? Dan wordt je rechterhand dus niet aangestuurd. Je ziet dat schrijven dan onleesbaar wordt of mensen krijgen geen letter op papier.

Wanneer de stress voorbij is en je lichaamsdelen worden weer door beide hersenhelften aangestuurd dan werkt het allemaal weer optimaal.

Het zou dus handig zijn wanneer je linker hersenhelft bij stress actief blijft en je voorkeurs- oog, hand, oor en voet rechts zijn. Je raadt het al, zo werkt het bij lang niet iedereen. Wanneer je inzicht krijgt in jouw persoonlijke patroon, weet je precies waarom jij dingen juist goed ziet of waarom je handig bent of niet.

Wanneer je actief oefent met beide ogen, oren, handen en voeten worden er meer verbindingen gemaakt in je hersenen. De verbindingen worden sterker en meer actief. Er komt samenwerking op gang en er vormt zich een netwerk van verbindingen tussen alle onderlinge lichaamsdelen en hersenhelften. Hierdoor kan je functioneren in stresssituaties verbeteren. Natuurlijk is het reduceren van stress ook een belangrijk aandachtspunt.